CampZone | ‘Wat te doen met deze droogte?’ en andere huishoudelijke mededelingen
19880
post-template-default,single,single-post,postid-19880,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0,vc_responsive

‘Wat te doen met deze droogte?’ en andere huishoudelijke mededelingen

Tussen alle leuke aankondigingen door is het nu even tijd voor wat huishoudelijke mededelingen. Zoals iedereen vast al heeft gemerkt is het deze dagen zeer warm en droog, en lijkt dit door te zetten tijdens CampZone. Officieel gezien hebben wij nu te maken met een droogte waardoor de gemeente een hitteprotocol en een stookverbod in werking heeft gezet, wat ook voor ons evenementje een paar dingen gaat veranderen.

Het is al langere tijd extreem droog in de natuur, wat betekent dat er een verhoogde kans op natuurbranden is, zo ook op ons mooie veldje. In droge periodes kan een natuurbrand zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Daarom zullen wij dit jaar extra alert zijn op mogelijke gevaren, maar wij vragen ook aan jullie om goed op te letten en de nodige maatregelen te treffen om de kans op brand te beperken en te voorkomen. Wees alert en houd rekening met brandgevaar.

Waar moeten wij als event en jullie als bezoekers rekening mee houden?

 • Jammer genoeg betekent dit onder andere dat wij ’s avonds geen kampvuren mogen stoken.
 • Tevens zullen ook de aanwezige hottubs niet warmgestookt worden. Geniet met dit warme weer vooral van de ‘coldtubs’.
 • Helaas voor alle fans van kolenbarbecue’s, maar door de extreme droogte moeten wij deze setjes jammer genoeg gaan verbieden. Ook de wegwerpvariant is in dit geval verboden.
  • Een barbecue op gas is wel toegestaan. Houd er dan wel rekening mee dat je gasfles netjes uit de zon zet, en check of je gasslang en drukregelaar nog schoon en mooi zijn, en maximaal 1 jaar oud.
 • Elk ander open vuur is daarnaast ook verboden in verband met brandgevaar (bijvoorbeeld olielampen of vuurschalen). Er bestaat een kans dat vonken die ongecontroleerd vrijkomen een brand kunnen ontsteken.
 • Drink met deze hitte vooral niet té veel alcoholische dranken. Met zulke temperaturen merk je sneller het effect van alcohol en ligt je grens ook gelijk een stuk lager. Drink dus meer alcoholvrije dranken overdag en sla genoeg water in.
 • Door de droogte zou het kunnen voorkomen dat er spontaan onweersbuien vormen. Wees hier bedacht op en neem de nodige maatregelen tijdens het opzetten van je tent.
 • Let op je rommel! Vooral smeulende peuken kunnen nog wel wat gevaar met zich mee nemen op een droge grasvlakte. Neem dus een asbak mee. Let ook op andere rondslingerende, verhittende objecten.
 • Zorg dat je een preventief blusmiddel klaar hebt staan. Dit kan een emmer water zijn, zand of een grote brandblusser (6 kg of groter).
 • Houd in je dagelijks doen ook zelf rekening met de warme weersomstandigheden. Smeer je goed in, drink voldoende water, zoek de schaduw op en probeer oververhitting te voorkomen. Doe het vooral rustig aan en ken je grens!

 

Enkele handige tips om de dag goed door te komen:

 • Draag lichte en makkelijke kleding die luchtig zit.
 • Drink veel water om je lichaam af te koelen!
 • Het eten van fruit helpt je lichaam door het vocht- en zouttekort weer aan te vullen. Het beste fruit om te eten met dit weer is watermeloen. Om je tekort aan zouten en mineralen op peil te houden raden wij ook O.R.S. of sportdrank aan.
 • Koude washandjes/koude shirts kunnen je ook helpen af te koelen.
 • Neem je rust wanneer dit nodig is.

Het mag dan wel warm zijn, wij gaan toch weer onze uiterste best doen om ook van deze editie van CampZone een geweldig tof evenement te maken! Houd rekening met bovenstaande maatregelen en tips en bedenk wat je zelf nog meer kan doen om deze droge dagen te overleven. Succes, en tot op CampZone!

Zolang de droogte aanhoudt, blijft dit protocol ook bij afkoeling in werking.